sábado, 13 de febrero de 2016

BÈSTIES I GEGANTS

Pati interior del Palau de la Virreina de Barcelona

 Barcelona ciutat está de festa celebrant la seva antiga patrona Santa Eulàlia  i jo passejava per la Rambla.
La portalada gran del Palau em va cridar l'atenció per tota la lluminaria que ostentava . Així que   cap endins !!
Una preciosa exposició de les Bèsties i Gegants de la ciutat de Mataró .
A l'entrada ens reben dos Bèsties magestuoses; L'Àliga i el Drac.

Detall del cap de L'Àliga coronada i amb un colom al bec.

L' Àliga apareix citada en documents de fa més de quatre-cents anys. Desapareguda des de la Guerra del Francès , reapareix  a l'any 1987.
Figura de màxima dignitat . Quna a la festa balla l'Àliga és el moment més important de la celebració. Balla magestuosa i tranquil.la  sense perdre en cap moment l'autoritat que representa . Balla amg la música antiga de  flabiols, violins,  sacs de gèmecs , trombons o tabals  i tarotes . La peça polifònica  Ball de L'Àliga  es conserva a l'arxiu de l'Abadia  de Montserrat.
 
Bèstia amb cornamenta ... no recordo el seu nom ....ummmm!!


El Drac i el Dragalló

 El Drac de Mataró està inspirat en el drac alat que en Robafaves  du guarnint el seu casc. És una figura amable que quan treu foc pels seu 8 punts  la gent li acompanya en el seu ball de pirotècnia i fins i tot arriba a treure foc també per la boca. El moment més important s'anomena la Fogonada de Sant Jordi.
 
 El Dragalló va sortir d'un ou que es va presentar a la festa i a la població pel Sant Jordi de l'any 2007.  Els dos Dracs fan de anfitrions amb la Dansa enomenada  Ball de Dracs i ... comença la FESTA



La familia Robafaves
 Els Gegants de Mataró són; en Robafaves , amb casc , la seva companya la Geganta i la parella d'en Maneló i la Toneta .

Els gegants daten del segle XVII, són dels més antics de Catalunya , parlem de la seva documentació, està clar que les figures patèixen transformacions al llarg dels temps . L'ultima  restauració és dels anys 1980 al 84.

La familia dels Gegant de Mataró té ball propi . La Masurca d'en Borina i el Ball de Grossos que els ballen  en Robavafes i la Geganta. i com no en Maneló i la Toneta ballen el Xotis d'en Borina ( que ho hauria de dir ) i fins i tor un altre ball que ballen ballen, el Ball de Quatre .
Els quatre gegants com no podria ser d'un altre manera desfilen envoltats de tota mena de  de caps enormes que representen unes pincellades del que seria el poble.

La Cultura es la sang d'un poble.
Aprendre i Compartir. 

No hay comentarios: